Home

Nieuws

Uitstel ombouw Naktuinbouw en KCB

Nederland neemt meer tijd om keuring en toezicht in de plantaardige sectoren door vooral KCB en NAKtuinbouw meer onder eigen overheidsbeheer te brengen.

Het proces is complex en in de politiek en tuinbouw is draagvlak om het huidige systeem te handhaven. In een kamerbrief stelt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) echter duidelijk dat de diensten op de schop gaan, maar niet duidelijk is hoe ingrijpend dat zal gebeuren. Begin 2016 komt Dijksma met plannen daarvoor. Dat betekent een uitstel van een half jaar.

Nederland wil meer invloed uitoefenen op keuring en toezicht, maar brengt nu eerst veranderingen aan in het toezicht op de dierlijke sectoren. Nederland doet dat na een aantal voedselschandalen in de vleessector, maar ook omdat buitenlandse markten het Nederlandse stelsel te zwak vinden. Zij vinden dat een slager niet zijn spreekwoordelijke eigen vlees mag keuren. Dat geldt ook voor de rol van bedrijfsleven in plantaardige diensten. In Nederlandse diensten als KCB en Naktuinbouw is het bedrijfsleven zelf ook vertegenwoordigd. Taken van de diensten zijn deels privaat en publiek en worden soms door dezelfde functionarissen uitgevoerd, schrijft Dijksma. Het ministerie wil dat ontvlechten, maar neemt daar langer de tijd voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.