Home

Nieuws

'Contractteelt groente te weinig duurzaam'

Tuinders die groente telen op contractbasis voor supermarkten hebben geen ruimte om hun teelt te verduurzamen.

Dat stelt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. De risico's zijn te rigide voor de teler om zijn contract te verliezen. "Die telers die onder contract voor een supermarkt telen, krijgen nauwelijks tot geen ruimte om te experimenteren met alternatieve teeltmethoden. Zo sprak ik een teler die onder contract teelde. Hij is verplicht om op afgesproken tijden van tevoren vastgestelde hoeveelheden te leveren. Daardoor heeft hij geen enkele mogelijkheid om te experimenteren met alternatieve methoden en middelen op het gebied van gewasbescherming, omdat het risico van het niet kunnen nakomen van de contractuele afspraken voor hem te groot is." Dik-Faber zegt dat in het Nefyto bulletin, het blad voor de branche voor gewasmiddelenfabrikanten.

Het lid van de Tweede Kamer spreekt de fabrikanten aan sneller te vergroenen met het middelenpakket. "Er is momenteel veel discussie over voedsel, met een groeiende bewustwording in de samenleving over voedsel. Biologisch voedsel is op dit moment booming. De gewasbeschermingsindustrie moet daar notie van nemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.