Home

Nieuws

'Illegalen leiden tot vernietigen groente en fruit'

Grote hoeveelheden groente en fruit dat per vrachtwagen vervoerd wordt naar de Britse markt moeten vernietigd worden omdat er onderweg of bij aankomst illegale vluchtelingen in de wagen worden aangetroffen.

Die illegalen belagen de vrachtauto's al lang niet meer alleen in en rond Calais, de belangrijkste uitvalshaven naar Groot-Brittannie, maar zelfs in de landen van vertrek als Spanje.

Dat meldt het Britse dagblad The Guardian. Volgens de krant maken de Britse supermarkten zich zoveel zorgen over de problemen dat ze een onderhoud hebben aangevraagd met minister voor binnenlandse zaken Theresa May. Inmiddels heeft kamerlid James Paice, een vroegere staatssecretaris voor landbouw, ook vragen over de situatie gesteld in het Lagerhuis. ''Dit is niet alleen meer een probleem voor de autoriteiten in Calais maar als er groente en fruit vernietigd moet worden dan is het ook een probleem voor de Britse autoriteiten zelf,'' aldus Paice. Hij stelt dat supermarkten soms nee moeten verkopen voor bepaalde ingevoerde producten omdat de lading van veel vrachtauto's niet meer te gebruiken was. ''Als de illegalen al ontdekt worden bij de scherpe controles in Calais zelf, dan moet de lading toch nog vernietigd worden omdat je niet weet wat er mee uitgespookt is.''

Of registreer je om te kunnen reageren.