Home

Nieuws

Interventie stopgezet, LTO hekelt overtredende landen

LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) betreuren het opschorten van Europese steunmaatregelen wegens dubieuze meldingen. Gisteren maakte Brussel bekend dat de interventieregeling is stopgezet.

Bij de door telers in de EU-lidstaten voor de regeling aangemelde producten, bleek het in sommige gevallen te gaan om meer dan wat er door dat land naar Rusland wordt geëxporteerd. Met name in Polen melden telers erg veel product aan voor de interventievergoeding. De Europese Commissie gaat nu op zoek naar een nieuw plan voor "efficiëntere en meer doelgerichte steun". Nederlandse telers maken zeer beperkt gebruik van de regeling, waarbij erop wordt toegezien dat meldingen volgens de regels verlopen.

"We keuren uiteraard het misbruik van de regeling af", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. "We vinden dan ook dat er opgetreden moet worden tegen landen waar de dubieuze meldingen plaatsvinden, maar het kan niet zo zijn dat alle telers uit alle EU-landen over één kam geschoren worden. De maatregelen worden op nationaal niveau uitgevoerd en in Nederland gelden strikte controles en criteria."

In Nederland zijn tot nu toe relatief weinig aanmeldingen gedaan voor de regeling, omdat telers slechts 10 tot 15% van de kostprijs krijgen vergoed. De organisaties vinden het toch positief dat de EU-commissie aangeeft door te willen gaan met steunmaatregelen. "Bij eerdere crisissituaties bleken ze namelijk effectief te zijn; voorkomen moet worden dat marktprijzen opnieuw instorten na de Russische boycot voor onder meer groenten en fruit uit de EU", stelt Ad Klaassen van het GroentenFruit Huis.

Voor continuïteit bij de ondersteuning van de markt én voor de ondernemers die zich hebben aangemeld, is snel duidelijkheid over het vervolg gewenst. De organisaties blijven zich inzetten voor acties die het marktherstel bevorderen, zoals het zoeken van nieuwe markten, het stimuleren van de consumptie, het beperken van de productie in het nieuwe teeltseizoen en meer afzet bij bestaande afnemers in binnen- en buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.