Home

Nieuws

'In startblok voor nieuw EU-noodfonds'

Als vandaag - zoals verwacht wordt – de Europese Commissie een besluit neemt over een nieuw noodfonds, zal de regeling heel snel open gaan. Dat verwachten bronnen.

Niet uit te sluiten is dat de Europese Commissie al zaterdag de regeling openstelt voor getroffen groente- en fruittelers door de Russische boycot. Dan moeten de landen klaar zijn. Een bron meldt dat verschillende landen zich dit weekend voorbereiden op zo'n snelle opening. Het vorige fonds was in heel korte tijd overtekend.

Minder druk

Toch is er minder druk op de regeling in landen dan in het eerste noodfonds van 125 miljoen euro dat zo snel overtekend werd. Dit keer zullen landen een eigen quotum krijgen voor getroffen boycotgroente gebaseerd op de export naar Rusland. Grote declaraties uit bijvoorbeeld Polen zullen dus niet meer effect kunnen hebben op Nederlandse telers.

Een Nederlandse betrokkene bij de interventieregeling laat weten dat al twee weken wordt verwezen naar een spoedige heropening van de regeling, maar een andere bron weet te melden dat tussen de EU-directoraten Agri en Budget stevige discussie is over de financiering van uitbreiding van het fonds. Dat zou uit het landbouwbudget moeten komen, stelt het laatste directoraat. Agri wil dat ook algemene middelen gebruikt worden voor uitbreiding van het fonds.

Toch lijkt er één reden waarom nog wel haast gemaakt moet worden. Voor de Jonagold wordt het rijkelijk laat om nog in te tekenen voor een nietoogstregeling. Daarvoor moet uiterlijk dit weekend duidelijkheid ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.