Home

Nieuws 2 reacties

Rabobank wil boeren tegemoetkomen

Rabobank wil ondernemers die als gevolg van de Russische handelsboycot worden getroffen ondersteunen, laat de bank weten.

Rabobank constateert vooral een acuut liquiditeitsprobleem bij - vooral - ondernemers in de tuinbouw. "Als coöperatieve bank willen we voorkomen dat bedrijven, die in de kern gezond zijn, in de problemen komen door deze handelsboycot", zegt Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank. "Deze boycot gaat het normale ondernemersrisico te boven. Wij voelen de verantwoordelijkheid om klanten te helpen, met eventuele overbruggingsfinanciering en toegang tot kennis en netwerken."

Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland bij de Rabobank, wordt de markt sterk getroffen door de Russische handelswijze. "De landbouw en voedingssector exporteerden in 2013 ongeveer voor anderhalf miljard euro naar Rusland, waarvan nu een substantieel deel is getroffen door de boycot. Onder onze klanten hebben we als bank te maken met gezonde bedrijven die een acuut en tijdelijk liquiditeitstekort hebben dat aantoonbaar voortvloeit uit de handelsboycot."

De bank presenteert ter overbrugging van de problemen een aantal mogelijk opties als mogelijke ondersteuning. Allereerst wordt gekeken naar de mogelijkheden om bestaande ruimte in kredieten optimaal te benutten. Vervolgens kan de bank uitstel geven op terugbetaling van seizoensfinanciering of oogstkredieten. Ook is uitstel van aflossing van de totale bancaire financiering, met eventueel een verlenging van de looptijd een mogelijkheid. Bij groenleningen stelt de Rabobank wel dat daar alleen uitstel van aflossing kan plaatsvinden, maar geen looptijdverlenging mogelijk is. Tot slot kan een overbruggingslening ter sprake komen. De Rabobank stelt dat lokale banken hierbij de mogelijkheid hebben om geen behandelingskosten in rekening te brengen.

Laatste reacties

  • a hofman

    Geen behandelings kosten,de redding

  • P Verschuren

    De Rabo kan geld lenen tegen 0 tot 1% rente. Als ze dit nu eens met een bescheiden opslag doorrekenen aan de klant dan mogen ze best behandelingskosten in rekening brengen hoor. ;)

Of registreer je om te kunnen reageren.