Home

Nieuws

Landbouwraad kritisch over voorstel biologische landbouw

De Europese landbouwraad (de raad van landbouwministers) is kritisch over het voorstel van de Europese Commissie voor biologische landbouw.

Dat blijkt tijdens de Landbouwraadsvergadering in Brussel. Nederland en veel andere landen zijn bezorgd over het ontbreken van flexibiliteit in het voorstel van de Europese Commissie om biologische landbouw te stimuleren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wil een goede balans tussen harmonisatie van de regels en versterking van de sector. "Vermindering van de regeldruk mag niet leiden tot het schrappen van uitzonderingen met mogelijk negatieve gevolgen voor de biologische sector", vindt Dijksma. Ze wil per uitzonderingsregel kijken wat het belang is voor de sector en of het mogelijk is om de uitzonderingsregel te schrappen. Ook is ze kritisch over de grote hoeveelheid gedelegeerde handelingen die de Europese Commissie in het voorstel heeft staan. Lidstaten hebben geen invloed meer op de uitvoering van deze regels die de Commissie op legt. Dijksma ziet liever dat de Commissie met uitvoeringsregelingen komt die een lidstaat zodanig kan uitvoeren dat deze passen bij het land.

Vertrouwen

"Als we willen dat de biologische sector zich blijft ontwikkelen in de Europese Unie, moeten we zorgen dat er vertrouwen is bij zowel de consument als de producent. Als er twijfels bestaan over de manier waarop biologische producten worden gecertificeerd kan het negatieve gevolgen hebben voor de sector", zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw over zijn voorstel. De Europese Commissie wil in haar plan een sterkere harmonisatie van productieregels voor zowel Europees-geproduceerde producten als bij geïmporteerde producten.  Ook moet de controle aangepast worden. De systematische jaarlijkse controle wordt vervangen door een controle op  basis van risico's. Deze geldt voor de hele productieketen.

Een actieprogramma moet de biologische landbouw stimuleren, waarbij samenwerking synergieën moeten opleveren voor biologische boeren, er moet een betere kennis en innovatiestructuur komen en de informatie voor de sector moet verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.