Home

Nieuws

Ziekmakende bacteriën via planten naar mensen

Ziekteverwekkende bacteriën die vanuit de dierhouderij via besmette voedselproducten hun weg naar de mens vinden, doen dit opvallend goed via planten.

Dat verklaart waarom in het recente verleden ziekte-uitbraken als gevolg van de Ehec-besmettingen en besmettingen met andere E.coli en Salmonella-stammen regelmatig verband houden met de consumptie van verse groente. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen UR (University & Research centre) in een literatuurstudie naar uitbraken als Ehec.

Sinds de Ehec-uitbraak in 2011 zijn bijna tweehonderd studies verschenen naar de oorzaken en de achtergronden daarvan. De Wageningse onderzoekers hebben deze samengevat in een literatuuronderzoek. Hieruit blijkt dat sommige ziekteverwekkende bacteriën zich voor langere tijd kunnen vestigen in of op de plant. Dat leidt tot een groter risico op overdracht naar de mens.

Dat de micro-organismen zich zo lang op de planten kunnen handhaven, komt waarschijnlijk doordat ze genen hebben overgenomen van andere micro-organismen die van nature voorkomen in de bodem, in mest of in irrigatiewater.

Met de verkregen kennis kan worden vastgesteld hoe humaan pathogenen zich aanpassen aan planten. Dan kunnen nieuwe detectiesystemen worden ontwikkeld om risico's voor consumenten sneller en beter te kunnen inschatten. Ook kan hiermee nauwkeuriger informatie worden verstrekt bij nieuwe uitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.