Home

Nieuws

'Verschillen tussen telersprijzen EU groot'

Europese landen ervaren bij belangrijke groente- en fruitsoorten afgelopen maand relatief grote verschillen tussen telersprijzen.

In de jongste vergadering van het beheerscomité groente en fruit kon geen verklaring gevonden worden. Zo was de prijsvorming voor Spaanse tomaten in maart 15 procent onder het vijfjarige gemiddelde, terwijl in Italië de prijszetting normaal verloopt. België rapporteert overigens een 13 procent lagere gemiddelde tomatenprijs in die periode. Spanje rapporteert een algehele prijsdruk voor de meeste grote producten. De prijzen zouden 30 tot 50 procent lager liggen dan de rest van de EU.

Voor komkommers meldt Spanje een dertig procent lagere prijs dan het vijfjarige gemiddelde. Italië kwam uit op een prijsdaling van 40 procent. De import uit Marokko is te beperkt (400 ton) om een invloed te kunnen hebben op de interne handelsstromen in de EU, concludeerden de lidstaten.

De Spaanse aardbeien waren door de weersomstandigheden in maart ook 40 procent goedkoper dan het vijfjarige gemiddelde. In Italië bleven de aardbeienprijzen zelfs 53 procent onder dat gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.