Home

Nieuws

Tekort aan Spaanse ijsbergsla verwacht

De komende weken zal de aanvoer van ijsbergsla uit Murcia en Alicante ongeveer 30 procent lager uitvallen dan werd verwacht, voorspelt koepelorganisatie Proexport. Door de hoge temperaturen zijn de producties versneld en ontstaat nu een gat in de aanvoer.

De lagere aanvoer valt samen met de goede week en Pasen, een periode met verhoogde consumptie van sla in Europa. De oorzaak van de lagere aanvoer ligt in het zachte winterweer. Volgens de meteorologische dienst van Murcia was het de warmste winter sinds 2006. In Murcia werden in december, januari en februari de hoogste temperaturen van heel Spanje gemeten, tot waarden van ruim 27 graden, schrijft Hortoinfo.

Tekort met Pasen

Door de hogere temperaturen lopen de producties het hele seizoen al twee weken voor op normaal, maar de laatste maand is dat nog eens versterkt. "Sinds half maart merken we dat het volume van ijsbergsla steeds verder achter gaat lopen op de programmering. Tegelijkertijd neemt de vraag naar bladgroenten in Duitsland en Engeland toe. De voorjaarstemperaturen stimuleren de consumptie", zegt algemeen directeur Fernando Gómez Molina van Proexport. De verwachting is dat De Spaanse telers niet in staat zullen zijn om in de week voor Pasen aan de hele vraag van supermarktketens te voldoen.

Europa's grootste

Murcia en Almería zijn de voornaamste leveranciers van sla in Europa. In 2013 exporteerde Murcia 484.639 ton sla met een waarde van 395 miljoen euro. IJsbergsla is met een aandeel van 81 procent in Murcia verreweg het belangrijkste type sla.  De belangrijkste exportbestemmingen zijn Duitsland (28%), Groot Brittanië (20%) en Frankrijk (15%).

Of registreer je om te kunnen reageren.