Home

Nieuws

'Effect groente en fruit op gezondheid zeer groot'

Britse wetenschappers vinden dat de bekende consumptie-adviezen voor groente en fruit 'Five A Day', niet voldoende is. Zij vinden dat je minstens zeven of beter nog tien porties groente en fruit per dag tot je moet nemen, waarbij de gezondheidsvoordelen verrassend groot zijn.

De aankondiging van University College London riep oorspronkelijk de nodige twijfel op omdat het bericht dinsdag werd verspreid maar het verhaal blijkt toch waar te zijn. De onderzoekers hielden de eetgewoonten van 65.000 mensen in de gaten gedurende tien jaar. Daaruit concludeerden ze dat mensen die zeven porties groente of fruit per dag nemen, een 42 procent kleinere kans te hebben om vroeg te sterven dan diegenen die niet verder dan één portie komen. Het 'optimale' resultaat wordt volgens de Londense universiteit bereikt bij tien porties per dag. Daarbij tekenen de onderzoekers aan dat niet meer dan één op de drie Britten aan de tot nu toe aanbevolen Five A Day komt.

Het onderzoeksteam maakt het er niet makkelijker op door te stellen dat conserven (fruit) niet meetellen, maar integendeel het risico op een vroegtijdige dood doen toenemen. Daarnaast vertellen ze ook dat vruchtensappen, die veel mensen juist meetellen om hun 'vijf' te halen, ook eigenlijk niets voorstellen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de Britse media, die altijd al gauw in de ban zijn van verhalen over de voeding, de nieuwe aanbevelingen van alle kanten onder de loep nemen. ''Als je bij de verswaren in de winkel rondloopt, dan denk je toch al gauw: betaal ik deze maand de gasrekening of nemen we een doosje bramen,'' aldus de Daily Mail. En de Telegraph vraagt zich eveneens af hoeveel groente en fruit je wel niet moet kopen om voldoende in huis te hebben om iedereen zeven, laat staan tien, porties voor te kunnen zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.