Home

Nieuws

'Prijs biogroente volgt gangbaar niet altijd'

De telersprijs voor Belgische witlof en prei volgden in 2013 grotendeels de ontwikkeling van de gangbare telersprijs, maar er waren uitschieters die niet te koppelen zijn aan de prijsvorming bij gangbaar.

Uit een analyse van prijsgegevens van BelOrta door het Vlaamse Department Landbouw en Visserij in het rapport Biologische landbouw in Vlaanderen, blijkt dat de afzet van biologische witlof in 2013 teleurstellend verliep, zeker in de zomer. Daar werd een prijs van één euro per kilo aangetikt, waar normaal prijzen van twee euro tot €2,50 per kilo gebruikelijk is. Het jaar begon echter met piekprijzen van €4,50 per kilo. De onderzoekers vonden daarin geen relatie met de gangbare prijsvorming voor witlof. In december 2013 was gangbaar en biologisch een korte periode even duur.

Ook bij biologische prei zakten prijzen in de tweede helft van 2013 naar een dieptepunt. De prijzen daalden van bijna €1,90 euro per kilo in jun naar €1,27 per kilo in december. De gangbare preiprijzen daalden in de periode van maar tot december van  €1,45 naar € 0,26 per kilo.

De teelt van biologische aardappelen, groenten en kruiden in Vlaanderen neemt samen 10 procent van het biologische areaal in. Die teelt bestaat uit diverse kolensoorten (57 hectare), wortelen en knollen (56 hectare), vruchtgroenten (61 hectare) en bladgroenten (50 hectare) . De biologische teelt van appelen en peren beslaat samen 319 hectare of 77 procent van het totale areaal biologisch fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.