Home

Nieuws

Koppert Cress verliest rechtszaak over merken

Producent van microgroentes Koppert Cress verliest het merkenrecht op twee namen voor kruiden.

De rechtbank van Den Haag oordeelt dat de namen SHISO en Oyster leafs (oesterblad) zo algemeen gebruikt worden dat het merkrecht van Koppert Cress dient te vervallen. Dat betekent dat concurrenten de namen vrij mogen gebruiken.

De rechtszaak was aangespannen door concurrent Cresco. Dat bedrijf was gesommeerd door Koppert Cress om de namen niet te gebruiken. Voor de rechtbank speelt mee dat shiso de Japanse soortnaam is waarop Koppert Cress de merknaam voor SHISO (oftewel notenkruid of Japanse basilicum) baseerde. Koppert heeft zich onvoldoende verzet tegen het verworden van de merknaam tot een soortnaam, oordeelde de rechter.

Energie

Cresco laat in een reactie blij te zijn met de uitspraak. Koppert zegt de uitspraak te respecteren en niet een hoger beroep na te streven. "Voor ons is het afgedaan hiermee. We vonden wel dat we ertegenin moesten gaan. Koppert Cress heeft veel geld en energie gestoken in het bekend maken van de producten en namen. We hebben onvoldoende gerealiseerd dat alleen een merkregistratie voldoende was. We hadden dus vaker bedrijven moeten aanschrijven als de naam gebruikt werd." Een product als Oyster leafs (oesterblad) was nergens bekend op deze markt, totdat Koppert er marketing op losliet. "Wie bedenkt nou dat je dit plantje met een oestersmaak in het restaurant gebruikt. Dat idee komt van Koppert. Laat dat een les zijn voor andere bedrijven om hun merknaam goed te beschermen. Wij hebben daarvoor ook onze inzet veranderd. We hebben geleerd van deze zaak. Overigens weten de chefkoks wie de producten geïntroduceerd hebben", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.