Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:26 mrt 2014

Zorgen over scherpere EU-regels biologische teelt

De Europese Commissie wil nieuwe scherpere regelgeving voor biologische land- en tuinbouw en striktere controles om het consumentenvertrouwen te behouden.

Zij maken zich zorgen over zaken als residu van bestrijdingsmiddelen en gebrekkige controle.

Ketenorganisatie Bionext verwacht dat de implementatie van zo'n pakket van totaal nieuwe wetgeving in de praktijk alleen vertragend zal werken en kan leiden tot onzekerheid bij telers, handelsbedrijven en omschakelaars. Bionext pleit daarom voor stapsgewijze aanpassing van de huidige wetgeving.  "De bestaande wetgeving is nog maar enkele jaren van kracht en heeft zijn succes ruimschoots bewezen," stelt Bavo van den Idsert, directeur van Bionext. "In die periode heeft de biologische landbouw en voeding een enorme groeispurt doorgemaakt. Bionext heeft de afgelopen jaren enkele gerichte verbeteringen voorgesteld namens de biologische sector. Bijvoorbeeld op het gebied van risicogerichte controle, verplichting van biologische additieven en aanvullende duurzaamheidseisen voor verwerkingsbedrijven. Ook is voorgesteld om stapsgewijs uitzonderingsregels te reduceren en te werken aan verdere harmonisatie van de implementatie van de wetgeving in de lidstaten."

Steun

Ook de Nederlandse overheid ziet niets in een te abrupte wijziging van regelgeving. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in het internationale overleg in de landbouwraad deze week daarvoor gepleit. De uitkomst is niet bekend. Aan de kamer schreef ze eerder daarover:  "Ik zie mogelijkheden om de bestaande regelgeving te verbeteren, maar ben  tegen een radicale herziening van bestaande regelgeving en een te abrupte  beëindiging van de derogaties. Dit kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor  de verdere ontwikkeling van de markt voor biologische producten."

Laatste reacties

 • P Verschuren

  Wat moet het doel zijn, een duurzame land- en tuinbouw of een groeispurt in biologische productie?

 • J.C.J. Aelterman

  In de aardbeiteelt maken wij op dit ogenblik plannen op bio wachtbedplanten op te kweken voor volgend seizoen. Dit vraagt uiteraard investeringen en dit plantgoed zal duurder zijn dan het gangbare.
  Als eenvoudig weg derogatie kan worden bekomen voor gangbaar plantmateriaal heeft dit uiteraard geen zin en moeten wij die inspanning niet doen.
  Johan Aelterman
  0032475709162
  itracon@gmail.com

Of registreer je om te kunnen reageren.