Home

Nieuws

Paprika's uit Turkije vol residuen

Bij grenscontroles in Bulgarije zijn in een week tijd vier partijen paprika's en pepers tegengehouden vanwege te hoge residuen van verschillende pesticiden.

Vorige week vrijdag melde Rapid Alert System for Food (RASFF), het waarschuwingssysteem van de EU, dat een dag eerder een partij Turkse paprika's was tegengehouden met een residu van 0,367 ppm carbendazim. De partij paprika's is vernietigd voor ze op de markt kwam. Afgelopen maandag was het weer raak. Een partij uit Turkije afkomstige paprika's bevatte 0.879 ppm formetanate terwijl de mrl van deze werkzame stof op 0.05 ppm is vastgesteld door de EU. Een overschrijding van de mrl met een factor van maar liefst 17. Formetanate is een insecticide/acaricide behorend tot de chemische groep van carbamaten die werken op het zenuwstelsel van de insecten via opname en uitwendig contact.

Grote overschreidingen

Dinsdag werd weer een partij paprika's uit Turkije tegengehouden, meldde RASFF diezelfde dag. Het ging deze keer om een partij met een residu van 0,418 ppm clofentezine die op maandag was onderschept. Dit is ruim twintig keer de toegestane hoeveelheid. Clofentezine is een actieve stof tegen mijten. In tegenstelling tot de meeste acariciden pakt deze stof tevens het eistadium aan. Het is bovendien een persistent middel dat maar langzaam afbreekt. De actieve stof blijft tien tot twaalf weken werkzaam. De douane heeft de partij verzegeld tot nader order. Tenslotte werd gisteren een partij pepers onderschept en vernietigd door de Bulgaarse douane. Op de partij werd een residu van 0,555 ppm formetatane aangetroffen.

Al 33 onderscheppingen

De recente onderscheppingen van uit Turkije afkomstige paprika's staan niet op zich. Sinds januari zijn al 33 partijen groenten en fruit uit Turkije afgekeurd en vernietigd aan de Turks-Bulgaarse grens vanwege te hoge residuen. In 12 gevallen ging het om paprika blijkt uit rapporten van RASFF.

Of registreer je om te kunnen reageren.