Doorgaan naar artikel

Mengteelt is kansrijk voor groenteteelt op Mars

Wetenschappers van Wageningen University & Research denken dat mengteelt, waarbij diverse gewassen door elkaar worden geplant, een goede methode zal kunnen zijn voor het verbouwen van voedsel op Mars.

Astrobioloog Rebeca Gonçalves, Mars-deskundige Wieger Wamelink en landbouwsystemenexpert Jochem Evers kweekten erwten, wortelen en tomaten in een door de ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelde Mars-achtige bodem. Daarin zit geen organisch materiaal of leven. NASA gebruikt een dergelijke bodem om de voertuigen te testen die op missie naar deze planeet gaan, aldus een bericht van de universiteit.

Hogere opbrengsten

Gewassen kunnen elkaar versterken. Door hun gezamenlijke aanwezigheid op een plek wordt bijvoorbeeld de bodemkwaliteit beter of worden plagen weerstaan. In het onderzoek leidde dit tot hogere opbrengsten en efficiënter gebruik van water en voedingsstoffen. Op de dorre planeet Mars komt deze doelmatigheid goed van pas.

“De toepassing van mengteelt kan volgens de onderzoekers een gamechanger zijn voor de lokale productie van vers voedsel tijdens verkenningsmissies op buitenaardse planeten. Het kan de voedselzekerheid en zelfvoorzienendheid van een kolonie op Mars vergroten, wat cruciaal is voor de onafhankelijkheid van kolonies en voor de toekomst van langdurige vestiging van mensen op Mars, onze maan en daarbuiten”, schrijft de universiteit.

Lessen voor Nederlandse telers uit onderzoek

Onze eigen planeet kan trouwens ook nog wat aan de resultaten van hun onderzoeken hebben, verwachten de wetenschappers. “Alle technologie die we hebben ontwikkeld voor een zelfvoorzienende kolonie op Mars kan bovendien direct worden toegepast om landbouwsystemen hier op aarde te verbeteren”, aldus hoofdonderzoeker Rebeca Gonçalves. “Onderzoek naar ruimtelandbouw kan waardevolle inzichten opleveren voor veerkrachtige landbouwpraktijken op aarde, met name voor het herstel van droge en aangetaste bodems.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin