Home

Nieuws 1 reactie

Triodos: kansen biologische groenteteelt in EU

Voor de Nederlandse biologische vollegrondsgroenteteelt bestaan goede kansen op de Europese markt. Volgens de duurzame bank Triodos moeten telers dan wel investeren in marktkennis.

Uit het jaarverslag van Triodos Groenfonds (een financieringsfonds van biologische landbouw en duurzame energie) blijkt ook dat de financiering van tuinbouwbedrijven het snelst groeide van alle land- en tuinbouwsectoren; van 11 naar 16 miljoen in 2013. Het Triodos Groenfonds is één van de hoofdfinanciers van de biologische sector in Nederland en bracht juist het jaarverslag uit.

Triodos wil op die biologische markt vooral de voorlopers ondersteunen met financiering, zo laat het weten in een toelichting. De bank heeft ruim 25 miljoen euro uitstaan aan financiering op biologische tuinbouwbedrijven, inclusief fruitteelt. In landbouwbedrijven is het financieringsvolume opgeteld circa zeventig miljoen euro.

In 2013 nam het aandeel biologische landbouw af in het totale fondsvolume. Dat kwam door overname van de duurzame energieportefeuille uit het groenfonds van BNP Paribas. In 2013 financierde het Triodos Groenfonds wel meer biologische landbouwprojecten. Het totaal uitstaande bedrag groeide van 89 naar 95 miljoen euro op het totale fondsvermogen van 500 miljoen euro. Tuinbouw is daarvan dus een belangrijke oorzaak.

De Nederlandse biologische sector heeft (inclusief export) een jaaromzet van twee miljard euro en verschaft werk aan circa 100.000 mensen. Ruim 1.500 gecertificeerde biologische boeren en tuinders en ruim 1.700 verwerkende bedrijven zijn momenteel in de sector actief. In 2013 kwamen de bestedingen voor het eerst boven de één miljard euro uit. De gangbare supermarkt is nog steeds het belangrijkste afzetkanaal van biologisch voedsel.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Met iedere kg biologische groente die verkocht wordt, wordt het milieu onnodig extra belast tov gangbaar product. Hoe kan Triodos deze financiering dan als duurzaam verantwoorden?

Of registreer je om te kunnen reageren.