Home

Nieuws

Tomatentelers grijpen naast titel

De vijf directeuren van tomatenbedrijf Agro Care grepen vandaag net naast de titel Agrarisch Ondernemer 2014. Hans Verhoeven werd in Hotel Theater Figi in Zeist uitgeroepen tot winnaar.

Uit handen van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, ontving hij de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

"Ook dit jaar was er een pittig juryberaad nodig om tot een winnaar te komen. De vijf genomineerden zijn stuk voor stuk topondernemers", aldus scheidend juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur Wageningen Universiteit en Researchcentrum. "Maar ook in mijn laatste jaar als juryvoorzitter is het ons gelukt om een fantastische winnaar uit te roepen. Voor Agrarisch Ondernemer 2014 Hans Verhoeven geldt dat, na eerdere nominaties in 1997 en in 2001, driemaal scheepsrecht is. "

Juryrapport

In het juryrapport wordt Hans Verhoeven beschreven als een ondernemer met visie, wilskracht en doorzettingsvermogen. Hij werkt sinds 1997 aan een keten voor duurzame varkenshouderij. Zijn initiatief is stevig verankerd in de Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees. De keten telt inmiddels 350 deelnemende bedrijven en levert op jaarbasis 1 miljoen vleesvarkens.

Hans Verhoeven is een boegbeeld voor de varkenshouderij. Hij steekt zijn nek uit, en weet collega's te overtuigen vanuit zijn eigen ondernemerschap. Hij beproeft zijn ideeën en innovatieve concepten op zijn eigen bedrijf. Hij neemt zelf de risico's. Hij is daarmee meer dan een vertegenwoordiger van een keten. In de nieuwe stal krijgen innovaties vorm. Hij zegt het niet alleen, hij doet het ook.

Verhoeven hangt de filosofie aan dat een innovatie ten minste kostprijs neutraal, zo niet verlagend moet zijn. Het lukt namelijk niet altijd om de innovatie uit een meeropbrengst te halen. In de verdere ontwikkeling van zijn keten staan klant en kostprijs centraal.

Met zijn dochter Suzanne op het bedrijf staat de volgende generatie klaar om het eigen bedrijf nog meer dan nu het geval is verder tot ontwikkeling te brengen.

Winnaar Publieksprijs

René en Gonny Voet van Voet Champignons in het Noord-Brabantse Volkel wonnen de Publieksprijs. John en Marian Claessens, pluimveehouders en Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2013 en winnaar van de Publieksprijs in 2013, overhandigde een cheque van 2.500 euro aan de winnaars. René en Gonny  kregen 27% van de stemmen.

De andere genomineerden voor de prijzen waren:

  • Philip van Antwerpen en Kees van Veen van Agro Care, Tomatentelers in Rilland en Wieringermeer
  • Familie Eijssen van Eijssen Dairy / Yante, melkveehouders en yoghurtproducenten in Schimmert
  • Robert en Helma van der Heijden, Heijderhoeve, Varkenshouders in Heeswijk-Dinther

De verkiezing Agrarisch Ondernemer is dit jaar voor de achtiende keer gehouden en is een initiatief van Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij. Partners zijn ABN AMRO, Flynth, ForFarmers-Hendrix, NVM en Vion Food Group.

Kijk voor meer informatie over de prijs, genomineerden en winnaars op www.agrarischondernemer.nl

Ton Velthuysen

Of registreer je om te kunnen reageren.