Doorgaan naar artikel

Blijf meepraten, anders sta je op het menu

Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023 Erik Back (midden) en landbouwminister Piet Adema (rechts). - Foto: Koos Groenewold

Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023 Erik Back (midden) en landbouwminister Piet Adema (rechts). - Foto: Koos Groenewold

Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023 Erik Back grijpt zijn kans. Vanaf het podium in Veenendaal roept hij minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van wie hij zojuist de prijs in ontvangst heeft genomen, op om vertrouwen te hebben in boeren. “Stop met praten. Zorg dat het geld (€ 25 miljard, red.) bij boeren en tuinders terechtkomt. Er is zo veel mogelijk vanuit ondernemerschap.”

De melkveehouder uit Lutten ontvangt de titel juist voor zijn route naar een circulair bedrijf. Op zijn bedrijf Future Farm draait een monomestvergister. CO2 wordt ingezet voor de teelt van eendenkroos, wat weer een waardevolle eiwitbron is voor zijn koeien, inclusief vleesvee.

Toekomst in andere richting

Vijf genomineerden streden om de prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Elk bedrijf vindt de toekomst in een andere richting. Een richting die past bij de plek en visie van de ondernemer. Dat kan in productie zijn, in verbreding, in een nichemarkt of biologisch teelt. Niks is fout, zolang het vizier op de toekomst is gericht met verduurzaming, maatschappelijke inbedding en een fatsoenlijk verdienmodel. De genomineerden bewijzen dat dit laatste kan.

Adema zegt op het podium te willen sturen op doelen in plaats van middelen. Hij introduceert de term boerendiversiteit

Sturen op doelen in plaats van middelen

Nu is hun route niet voor iedereen weggelegd, laat dat ook duidelijk zijn. Naar de buitenwacht zijn de ondernemers wel ambassadeurs die laten zien dat er echt wat gebeurt op de erven. Den Haag, Brussel en soms ook de provinciehuizen zouden zich hierin kunnen verdiepen in plaats van rapport op brief, op nota, op beleid af te kondigen. Adema zegt op het podium te willen sturen op doelen in plaats van middelen. Hij introduceert de term boerendiversiteit. “Geen boer is hetzelfde.”

Ruimte voor agrarisch ondernemerschap

Een dag eerder, bij de uitreiking van Tuinbouwondernemersprijs, zegt hij bestaansrecht en toekomst te zien voor boeren en tuinders. Hij benadrukt de route van duurzaamheid. “Leer hiervan”, zegt hij, verwijzend naar de genomineerden.

Adema zegt agrarische ondernemerschap ruimte te willen geven. Het Landbouwakkoord kan hiertoe de aanzet zijn. Een gevleugelde uitspraak luidt: “Blijf meepraten, anders sta je op het menu.” In de nieuwe politieke werkelijkheid is dat misschien iets om te onthouden.

Bekijk meer

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin