Doorgaan naar artikel

Agrarisch Ondernemer van het Jaar ambassadeur voor sector

Agrarisch Ondernemer van 2023 Erik Bak (bovenste rij, tweede van rechts) en Netty Wakker (links vooraan) namen deel aan de uitblinkerslunch met de koning en koningin. - Foto: ANP

Agrarisch Ondernemer van 2023 Erik Bak (bovenste rij, tweede van rechts) en Netty Wakker (links vooraan) namen deel aan de uitblinkerslunch met de koning en koningin. - Foto: ANP

‘Erg bijzonder’, appt Erik Back na gast te zijn geweest op de uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bieden jaarlijks een handjevol Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie een lunch aan.

Back kon met Netty Wakker het verhaal vertellen als Agrarische Ondernemer van 2023. Met hun melkveebedrijf Future Farm zetten zij de route in naar een circulair bedrijf.

Elke ondernemer kiest eigen plan

Let wel, niet iedereen hoeft die route te volgen. Elke ondernemer kiest zijn eigen plan. Een plan dat past bij zijn visie, ambitie en mogelijkheden. En laten we eerlijk zijn: die zijn divers. Zeker in deze roerige periode met een reeks maatschappelijke vraagstukken. De rasechte ondernemer zoekt de ruimte die er wel is. Altijd met het gezicht naar de samenleving.

De uitverkiezing van Agrarisch Ondernemer van het Jaar is zo’n podium waar de sector het ondernemerschap ventileert. De uitnodiging van koning Willem-Alexander voor Erik Back en Netty Wakker is persoonlijk, maar met een iets bredere blik eigenlijk ook een waardering voor de sector.

Lef en volharding

En daarmee is Back meteen een ambassadeur voor de sector. Net als zijn 27 voorgangers. De uitverkiezing gaat zijn 28e jaargang in. Een veelvoud aan ondernemers deed mee, uit alle sectoren, uit alle regio’s, van klein tot groot, van super efficiënt tot een tikkeltje alternatief. Soms ligt verbreding op het pad. Zij verschillen allen in keuzes, strategie, omvang en marktgerichtheid. De diversiteit in ondernemerschap is groot.

Gaan er zaken soms mis? Ja natuurlijk, dat is de kern van ondernemen. Het succes is er niet altijd direct. Ieder heeft wel butsen en schrammetjes. Lef en volharding zijn onmiskenbaar eigenschappen van de rechtgeaarde ondernemer.

Meld je aan voor Agrarisch Ondernemer van 2024

De campagne voor Agrarisch Ondernemer van 2024 start nu. Ook in 2024 hoort een voorloper, koploper, innovator, inspirator of hoe je de ondernemer wilt typeren in de schijnwerpers. Ook de tuinbouw heeft die mensen. Dus kruip uit de schulp, en meld je aan! En voor collega’s: meld hen aan. Een voordracht leidde in het verleden al vaker tot een uitverkiezing. Laat collega’s, beleidsmakers en burgers kennismaken met die topondernemers. Met de mens, met hun visie, hun dadendrang en met de keuzes die zij maakten.

Bekijk meer

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin