Home

Nieuws

'Rabobank zal nooit centraal worden geleid'

Nijkerk - De Rabobank zal nooit een centraal geleide bank worden. De lokale banken blijven zelfstandig.

Dat zei bestuurder Rien Nagel vandaag op de coöperatiedag van de NCR in Nijkerk. Binnen de bank is een debat gaande over dit onderwerp. Volgens Nagel is de uitkomst wat dit punt betreft wel duidelijk. "Ik ben groot voorstander van lokale mandaten, lokale directies en lokaal werkgeverschap." De verscherpte regelgeving en toezicht die voor banken zijn gaan gelden, staan hiermee op gespannen voet.

Lucas Vos, CEo van FloraHolland, benadrukt dat emotie het grote verschil is tussen een beursgenoteerd bedrijf en een coöperatie. Nagel beaamt dat, al spreekt hij vooral van betrokkenheid. Hij stelt dat de betrokkenheid van kritische leden de top behoedt voor misstappen. Geconfronteerd met de problemen die de Rabobank afgelopen jaren desondanks meemaakte, zei Nagel: "Dankzij de coöperatieve vorm zijn we er toch goed doorheen gekomen."

Als keerzijde van de coöperatieve bedrijfsvorm noemt Nagel 'stroperigheid'. "Soms lijdt onbedoeld de slagvaardigheid onder de coöperatieve vorm."

FloraHolland is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe strategie. Belangrijke punten daarin zijn lidmaatschap van buitenlandse ondernemers en gedifferentieerd lidmaatschap, een wens van veel jonge ondernemers. Nu moeten leden 100 procent van hun afzet via de coöperatie doen, straks komen er wellicht andere vormen. Maar dit ligt erg gevoelig en er is een statutenwijziging voor nodig. Verder wil FloraHolland aan de slag met een campagne om de consument te beïnvloeden.  Vos verwees in dit verband  naar de vroegere campagne 'Bloemen houden van mensen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.