Home

Nieuws 1 reactie

Winkelprijs groente en fruit zakt niet weg

De Nederlandse klant merkt niet veel van de prijsdruk op de afzetmarkt voor groente en fruit.

Het beeld dat CBS schetst in de inflatiecijfers over september, duidt niet op een scherpe prijsaanpassing van winkeliers.

Voor met name hardfruit zijn de telersprijzen door de Russische boycot onder druk staan op vooral de dagmarkt. Maar Nederlandse groente- en fruitprijzen lagen in september gemiddeld niet op een sterk verlaagd niveau in de winkels. Gemiddeld lag het prijspeil voor verse groente zelfs iets hoger dan de laatste jaren. Winkeliers wijzen als verklaring op de termijn van inkoopcontracten waardoor scherpe schommelingen in de afzetprijs worden opgevangen.

Voor vers fruit bleef de winkelprijs achter bij september 2013 en 2012, maar in september 2011 kwam de prijs nog lager uit. Ten opzichte van juli dit jaar is de fruitprijs in augustus en september zelfs licht gestegen, blijkt uit de gegevens van CBS.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Dat bewijst alleen dat de afzetcrises in groenten- en fruit al van langdurige aard is.

Of registreer je om te kunnen reageren.