Home

Nieuws

'Sla is sla' adviseerde gezin hoogste rechter

De hoogste rechter van Nederland Geert Corstens vroeg zijn gezin advies in rechtszaken, zoals over nitraat in sla.

In een afscheidsinterview in de Volkskrant stelt Corstens dat hij dat vaker deed, maar daarbij altijd zijn eigen mening voor zich hield. In die zaak over sla moest een krusla-teler zich verantwoorden omdat hij de regels voor het nitraatgehalte schond. Volgens de krusla-teler waren de algemene regels voor normale sla niet op hem van toepassing, hij verbouwde immers krulsla. Corstens: "Ik vroeg thuis aan tafel: Wat vinden jullie? Het genadeloze oordeel luidde: sla is sla. Ik luisterde altijd graag naar de argumenten van mijn vrouw en dochters en nam die dan leuk mee het raadkamerdebat in."

Volgens tuinbouwadvocaat Peter Duysens laat Corstens daarmee zien dat hij het boerenverstand ook mee liet wegen in zijn juridische oordeel. Het is niet meer dan een interessante anekdote over de werking van de Hoge Raad, stelt hij. Het past volgens hem wel bij deze hoogste rechter die meer transparantie bracht in de hoogste gerechtelijke instantie. Over de uiteindelijke uitspraak zegt Corstens niets, maar Duysens herinnert zich dat in de jaren negentig en later regelmatig boetes opgelegd zijn vanwege te hoge nitraatgehaltes.

De huidige normen en ideeën over nitraat in groente zijn soepeler door nieuwe inzichten in de schadelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.