Home

Nieuws

Nieuwe garantstellingsregeling op komst

Er komt een nieuwe regeling zodat ondernemers gebruik kunnen maken van een tijdelijke garantstelling. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Politici hebben hierom gevraagd. In 2009 en 2011 werd de garantstelling werkkapitaal open gesteld om land- en tuinbouwbedrijven tijdens de economische crisis te ondersteunen. Agrarische bedrijven die gezond zijn, maar door de economische crisis geen geld meer konden lenen voor werkkapitaal, konden van het ministerie een garantstelling krijgen. Daarbij stond het ministerie voor maximaal de helft garant voor een lening bij de bank. De andere helft was het risico van de bank.

Een nieuwe openstelling van deze regeling is volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) niet mogelijk. "Het risicoprofiel is groter geworden, waardoor de regeling een onevenredig grote beroep op de begroting van EZ zou doen. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe garantieregeling", zegt Dijksma. De nieuwe regeling zal voor het eind van het jaar gereed zijn. Aandachtspunt hierbij is dat de regeling niet als staatssteun mag worden gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.