Home

Nieuws

Ministerie wijst kritiek LTO op crisisaanpak af

Het ministerie van Economische Zaken vindt de kritiek van LTO Nederland dat de Nederlandse overheid te traag heeft gehandeld bij de eerste openstelling van de crisisregeling voor groente en fruit onterecht.

"Vanaf het begin van de Russische boycot zijn alle stappen in nauw overleg met LTO en VNO-NCW genomen, vooruitlopend op de Europese besluitvorming. Telers konden zich bijvoorbeeld al melden bij het Nederlandse loket voordat de Europese Commissie de definitieve voorwaarden bekendmaakte", zegt een woordvoerder van het ministerie in een eerste reactie. Hij wijst erop dat de regeling bovendien met terugwerkende kracht in werking is getreden.

Nederland heeft in vergelijking met sommige andere lidstaten weinig geld gebruik kunnen maken van de Europese steunmaatregel in verband met de Russische boycot. LTO wijt dat aan het traag handelen van de overheid.
De Europese Commissie heeft inmiddels een nieuwe regeling voor de groente- en fruitsector open gesteld. Hierbij is het geld specifieker verdeeld over dertien getroffen lidstaten, om fraude met de regeling te voorkomen. In totaal is voor de nieuwe regeling € 165 miljoen beschikbaar.

Nederland mag 22.200 ton appels en peren en 6.800 groenten uit de markt nemen met een vergoeding uit het noodfonds. Dat is de helft van het quotum van de Belgen, maar de volumes zijn afgestemd op de exportcijfers van de laatste drie jaar. Bovendien zetten veel Nederlandse telers af via Belgische organisaties.  Nederland mag deels zelf invullen voor welke groenten de regeling wordt opengesteld.

De landen die veel hebben ingetekend bij de eerste openstelling, zoals Polen, krijgen een krapper volume in dit fonds van 165 miljoen euro. Ook citrusproducten zijn nu toegevoegd in het fonds.

De commissie heeft een aantal bezwaren van Nederland niet overgenomen. Zo wordt een 'vrije teler' nog steeds ingedeeld in een lager vergoedingstarief. Telers in een producentenorganisatie ontvangen dus meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.