Home

Nieuws 1 reactie

Boerenbond schetst dieprode cijfers telers

Belgische veilingen registreerden tot september 30 procent lagere komkommerprijzen. Voor paprika is de prijsdaling ten opzichte van 2013 circa 28 procent en serresla bracht 18 procent op.

Voor tomaten kwamen in België tot september gemiddeld zeven procent lagere prijzen op de borden. Ten opzichte van 2013 was het volume stabiel, meldt de Boerenbond in haar eerste inkomensprognose voor Belgische boeren en tuinders. De gemiddelde prijzen zullen bij een aantal producten nog iets herstellen door de betere afzet in september.

Ook bij vollegrondsgroenten zijn forse prijsdalingen genoteerd, aangevoerd door prei, waar de prijsdaling 77 procent was en sla bracht 37 procent minder op. Door het brede beeld van prijsdruk in vollegrondsteelt en onder glas verwachten de Belgische veilingen bovendien een 16 procent lagere omzet ten opzichte van de eerste 8 maanden van 2013.

Bij hardfruit zijn de cijfers nog slechter. Voor appels werd gemiddeld tot september 20 procent minder betaald, voor peren is dat 50 procent minder. Daar is het echte effect van de Russische boycot nog niet meegeteld. Er is in die maanden nog nauwelijks nieuwe oogst appels of peren verkocht. De huidige prijsdruk door de boycot is nog veel sterker gevoeld in de opbrengstprijs.

Eén reactie

  • m.g.j Bastiaansen

    Het is schandalig dat de handel wel goed heeft verdiend aan de boycot dit zou toe moeten komen aan de telers.gr Rinus Bastiaansen

Of registreer je om te kunnen reageren.