Home

Nieuws

'Mafia grotere grip op plantaardige keten Italië'

Italiaanse bedrijven gelieerd aan de mafia haalden in 2012 een omzet van 14 miljard euro in primaire productie en verwerking van landbouwproducten, dat is een groei 12 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Italiaanse boerenbond Coldiretti en het instituut Eurispes. De mafia heeft in toenemende mate marktmacht weten te creëren. Door het in handen hebben van teelt en verwerking (tuin- en akkerbouw) is de grip op de keten en prijsvorming gestegen. Zo kan de prijs voor sommige producten tot twee maal zo hoog oplopen, is de conclusie van de onderzoekers, die ook een ander gevaar aanwijzen.

Op grond voor plantaardige productie wordt industrieel afval gedumpt waarop vervolgens wel op wordt geteeld. Dat leidt tot veiligheidsrisisco's.

Deze week discussieert het Europese Parlement over voedselfraude. Uit Europese rapporten blijkt dat de mafia door strengere controle de aandacht verlegt naar omliggende landen als Slovenië. Het Europese parlement wil strengere straffen op voedselfraude en steviger controle op criminele organisaties in de voedselproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.