Home

Nieuws laatste update:30 sep 2013

Teler liet afnemer onterecht failliet verklaren

Een Brabantse teler heeft eerder dit jaar zijn afnemer onterecht failliet laten betalen.

De teler startte die procedure nadat twee leveringen champignons niet waren betaald. Het Gerechtshof van Den Bosch draait dat nu terug. Het faillissement had niet uitgesproken mogen worden op basis van dit dispuut tussen champignonteler en afnemer. Er was discussie tussen beiden over de kwaliteit van het geleverde. De tussenhandelaar verloor daardoor een afnemer. De rechtbank had op basis van die vordering van de teler niet tot een faillissement mogen overgaan, blijkt in dit hoger beroep.

Naast de teler bleek bij de curator dat alleen het Productschap Tuinbouw een vordering van 70 euro en de Rabobank van 90 euro had bij de handelaar die na het verlies van de grote klant in de bijstand terecht was gekomen. In totaal gaat het om een vordering van 13.000 euro, blijkt uit de uitspraak, waarvan het overgrote deel dus betrekking heeft op de levering van kwalitatief mindere champignons. De aanvraag van een faillissement is daarmee voorbarig geweest, stelt de rechter.

De teler moet de kosten voor aanvraag en afwikkeling van het faillissement betalen, zoals de tussenhandelaar had geëist.

Of registreer je om te kunnen reageren.