Home

Nieuws

Spanje verdubbelt tomatenexport op Rusland

Spanje heeft in het eerste halfjaar van 2013 ruim 24.000 ton tomaten geëxporteerd naar Rusland, twee keer zoveel als vorig jaar, meldt Fepex op grond van de douanegegevens.

Rusland is hiermee de grootste klant van buiten de EU geworden voor de Spaanse tomaat. Daarna komt Wit-Rusland dat in het eerste semester 5.620 ton Spaanse tomaten kocht.

In totaal exporteerde Spanje dit eerste halfjaar 640.960 ton tomaten, een stijging van 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Van deze tomaten bleef 94 procent (602.425 ton) in de EU waarbij Duitsland, Frankrijk en Engeland de grootste afnemers zijn. Vooral de export naar Duitsland groeide fors (+11 procent; 133.888 ton), maar ook die naar Frankrijk (+5 procent; 95.471 ton) en naar Groot-Brittannië (+3 procent; 87.781 ton) nam toe.

Veel Nederlandse export in juni

Nederland exporteerde in het eerste halfjaar van 2013 16.213 ton tomaten naar Rusland. blijkt uit cijfers van het KCB. Dit is bijna 30 procent meer dan in dezelfde periode van 2012. Opvallend is wel dat die groei bijna volledig is gerealiseerd in juni. Tot en met mei was de groei van de tomatenexport naar Rusland nog maar 3 procent. In de eerste vijf maanden heeft Nederland daar dus terrein prijs gegeven aan de Spaanse tomaat. Voor de totale groente en fruit export zijn de verschillen echter nog veel groter. In het eerste semester exporteerde Nederland 35 procent minder groenten en fruit naar Rusland. Ook op de belangrijkste en qua volume veel grotere markten binnen de EU verliest Nederland terrein.

Of registreer je om te kunnen reageren.