Home

Nieuws laatste update:3 sep 2013

Nederlandse groente vult een derde Britse import

De Nederlandse uitvoer van groente naar het Verenigd koninkrijk van 600.000 ton beslaat circa een achtste van de totale groenteconsumptie van het eiland en bijna een derde van de groente-import.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘The UK Market for Agri-Food an Horticultural Products: Opportunities for Dutch SME’s’. Het onderzoek moet kansen voor het Nederlandse voedingsbedrijfsleven in kaart brengen.

De onderzoekers concluderen dat de concurrentie moordend is, maar dat Nederland kansen heeft door te investeren in lokale productie, maar ook door de innovatieve productie en nabijheid van Nederland. De economie krabbelt op en de bevolkingsgroei neemt toe de komende jaren.

Uit de analyse blijkt dat Nederland tot en met 2010 de achterstand op Spanje iets heeft verkleind. Spanje levert 39 procent van de groente-import in het Verenigd Koninkrijk; Nederland volgde op 32 procent. Jongere gegevens zouden juist duiden op een toenemende uitvoer van Nederlandse groente naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook groei van de Spaanse positie.  Polen volgt als derde leverancier met 7 procent (2010).

Volgens de onderzoekers vult de eigen Britse groenteteelt 59 procent van de groenteconsumptie in. Vooral in Oost-Engeland is de groenteproductie geconcentreerd. Nederland heeft met 7 procent van de Britse fruitimport een kleiner marktaandeel als leverancier van fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.