Home

Nieuws laatste update:13 sep 2013

België heeft zelfde GMO-kwestie als FresQ

Ook in België heeft de Europese Commissie een miljoenenterugvordering gedaan van GMO-gelden die al zijn verstrekt aan telers van groente en fruit.

De zaak heeft parallellen met FresQ in Nederland, stelt het Vlaamse ministerie van landbouw desgevraagd. Groepen telers zouden volgens de Europese Commissie rond 2010 te zelfstandig hebben geopereerd bij de afzet binnen een producentenorganisatie. Dat was bij FresQ ook het geval. België vecht de terugvordering aan bij het Hof van Justitie in Luxemburg. Nederland deed dat al en staat vlak voor de uitspraak van de FresQ-kwestie die in 2011 is aangespannen door de Nederlandse overheid.

Het verschil is het bedrag in beide kwesties. In België betrof het vier kleinere subcoöperaties waarbij in totaal 4 miljoen euro wordt teruggevorderd; In Nederland betreft de totale terugvordering meer dan 20 miljoen euro. Volgens het Vlaamse ministerie zijn geen Nederlandse telers betrokken bij de zaak.

In België bleven problemen met GMO-erkenningen de laatste jaren uit, waar Nederland juist grossiert in GMO-problemen. België heeft de problemen pragmatisch opgelost. De vier subcoöperaties zijn ieder zelfstandig erkend als producentenorganisaties. Daardoor mogen de vier niet meer samenwerken, maar krijgen ze wel weer toegang tot GMO. Eén van de vier is ondertussen opgegaan in BelOrta. Om welke producentenorganisaties het gaat, kan het Vlaamse ministerie niet zeggen.

De Europese Commissie maakte recent bekend ook gelden terug te vorderen voor groente en fruit uit Griekenland en Italië. In totaal gaat het om circa 20 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.