Home

Nieuws laatste update:10 jul 2013

Teler kijkt terug op uitbraak paprikasnuitkever

Teler René van der Knaap is gestopt met paprika telen na de uitbraak van de paprikasnuitkever vorig jaar augustus.

De teler stapte over op snijhortensia’s, niet helemaal onbekend terrein, omdat hij ook al anthuriums kweekte. In het ledenblad FloraHolland Magazine blikt Van der Knaap terug op de pijnlijke periode. “Bij mijn buurman was wat gaande. Omdat hij hoopte het in quarantaine te kunnen oplossen, zei hij niets. Een expert constateerde na drie weken onderzoek dat het de snuitkever betrof. Tijdens ons weekendje weg, is zijn bedrijf geruimd. Nadat ik op 9 augustus 2012 gaatjes in onze paprika’s ontdekte, was een bezoekje aan de buren voldoende voor de diagnose: de snuitkever”, stelt de teler die op 1,5 hectare paprika teelde naast de 7,5 hectare grote kas van de buurman, waar de eerste uitbraak plaatsvond in juli.

“Na melding bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) komt er niemand meer op je tuin en gaat er geen paprika meer uit. Alle schermen moeten dicht blijven. De daarop volgende twee weken ruimden we, vanwege de warmte vooral ’s nachts. Overdag vond de bestrijding plaats. LTO informeerde de kwekerijen in de omgeving. Emotioneel is dit heel zwaar.”

“Je hebt bijna alle kosten gemaakt, maar de oogst wordt je ontnomen. Je kunt je hiertegen niet verzekeren. Gelukkig regelde mijn buurman dat de overheid 25 procent van de schade zou vergoeden, als het PT ook 25 procent voor zijn rekening nam. Heel coulant, want zij zijn tot niets verplicht.” Die schade viel uiteindelijk mee, bleek uit een taxatie door het ministerie eerder dit jaar. Voor de ruimingen van drie bedrijven in augustus en begin september ontvingen twee ondernemingen uit Poeldijk en Honselersdijk in totaal 150.000 euro. De sector krijgt dit jaar nog wel een snuitkeverheffing opgelegd door het PT, voor de bijdrage van de sector zelf.

Maar Van der Knaap moest verder. “Toen ik in de lege kas stond dacht ik: ‘Wat nu? ‘ Paprika’s wilde ik niet meer telen uit angst voor de snuitkever. Je moet snel beslissen wat je gaat telen om te kijken of er nog planten te krijgen zijn. Snijhortensia’s hadden we al eens overwogen, omdat het een energie-arme teelt betreft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.