Home

Nieuws 1 reactie

Sector: Fair Produce vaak niet nodig

Nederlandse afzetorganisaties willen met een relatief lichte aanvulling op GlobalGap een alternatief bieden voor Fair Produce.

Beide systemen zouden naast elkaar moeten kunnen bestaan, zegt secretaris Ad Klaassen van koepel DPA. “Het hoeft niet moeilijk te zijn. Als je pijn aan je teen hebt, ga je naar de huisarts, als het echt nodig is ga je naar de specialist, zo zouden beide systemen naast elkaar moeten kunnen bestaan. De auditor van GlobalGap moet dieper graven als hij het gevoel heeft dat niet alles in orde is. Per situatie zou je dan kunnen bekijken wat nodig is. Voor champignontelers kan je dan een keurmerk als Fair Produce nodig hebben.” In de Volkskrant laat supermarktkoepel CBL weten dat de module van GlobalGap voldoende is voor inkoop van groenten en fruit. Dat konden ze niet toelichten. Als supermarkten dat ook voor champignons invoeren, zou het een verlaging van de inkoopeisen betekenen. Albert Heijn kon ook nog niet reageren.

Klaassen zegt niet tegen Fair Produce te zijn, maar alle afzetorganisaties die aangesloten zijn bij DPA staan achter het systeem GlobalGap, zegt hij. DPA was niet betrokken bij Fair Produce, dat was de handel wel via Frugi Venta.

FNV Bondgenoten laat weten dat de GlobalGap-module niet voldoende is om misstanden uit te bannen.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ik sluit me aan bij FNV bondgenoten. Global GAP is voor zoiets te flauw, die auditor moet in een paar uurtjes al meer dan genoeg controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.