Home

Nieuws

Nederlander at in 2012 minder komkommer

De gemiddelde consumptie van komkommers lag in 2012 duidelijk onder het gemiddelde van de voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van GfK dat de consumptie via een panel van consumenten bijhoudt.

Lag de consumptie per huishouden gemiddeld in de vijf jaren vòòr 2012 nog op 5,8 kilo per jaar, in 2012 was dat 5,0 kilo. Het goede nieuws daarbij is wel dat de bestedingen aan komkommer op peil bleven met € 8,34.

Ook van tomaat werd minder gekocht: 6,5 kilo tegen steeds 6,6 tot 7,1 kilo in voorgaande jaren, maar hier is de daling beperkt. Mogelijk is de daling het gevolg van een matige zomer en de wat hogere prijzen, laat het Productschap Tuinbouw weten. “Verder zijn mensen meer kant- en klare salades gaan eten.” De consumptie van paprika stijgt nog steeds.

In 2012 kocht een gemiddeld Nederlands huishouden één procent minder verse groente en vers fruit dan in 2011. Er werd wel twee procent meer voor betaald. De huishoudelijke aankoop van verse groenten kwam uit op 73 kilo. Van fruit werd 85 kilo gekocht. De huishoudelijke besteding steeg van 176 naar 179 euro bij verse groenten en van 148 naar 151 euro bij vers fruit. Dit blijkt uit het huishoudpanel van GfK Nederland.

In vergelijking met 1999 valt een aantal verschuivingen op. Bij de groenten daalde de aankoop van bloemkool in de periode 1999-2012 flink, van 7,6 naar 4,9 kilo per huishouden. De consumptie van roerbak-, wok- en stoofgroenten steeg van 0,8 naar 2,9 kilo. Bij fruit valt vooral op dat Nederlandse huishoudens in deze periode minder appel en sinaasappel zijn gaan kopen. Bij appel daalde de gemiddelde aankoop in die periode van 26,8 naar 19,4 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.