Home

Nieuws

Hermans past bijbanen aan

Tuinbouwvoorman Loek Hermans zegt te zullen voldoen aan de wettelijke regels voor vijf nevenfuncties. Nu heeft hij er achttien, al tellen ze niet allemaal mee.

Hij reageert daarmee op kritiek op zijn functioneren bij de zorgorganisatie Meavita, waar hij voorzitter is van de raad van commissarissen en zo verantwoordelijk wordt gehouden voor de misstanden. Dat gebrekkige toezicht wordt door critici gekoppeld aan de hoeveelheid bijbanen van Hermans, maar dat wijst hij van de hand. Officieel heeft Hermans 18 bijbanen, waaronder voorzitter van de Greenport Holland, maar hij vindt dat een te simpele voorstelling van zaken. “Ik ben ermee bezig te voldoen aan de wet. Niet alle functies tellen mee voor die wet. Het is ook appels met peren met kersen vergelijken. Er zitten dingen bij van twee bijeenkomsten per jaar. Of een keer per jaar een etentje. Alles wordt op een hoop gegooid. En de senaat is ook maar een deeltijdbaan”, zegt Hermans in de Volkskrant.

Vakbond Abvakabo spande een procedure aan tegen bestuurders en toezichthouders van Meavita, waaronder Hermans. Hermans zegt niet in te kunnen gaan op de kritiek op zijn functioneren in een uitgelekt conceptrapport over Meavita. Wel stelt de VVD-senator en voorman van de tuinbouw zich te zullen verantwoorden. Het rapport noemt Hermans in deze fase al wel ongenuanceerd. Hermans heeft een aansprakelijkheidsverzekering, stelt hij in de krant. De NOS onthulde woensdag dat een deel van de bestuurders van Meavita dat niet heeft en een mogelijke claim privé zullen moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.