Doorgaan naar artikel

BayWa profiteert van sterke Duitse appelmarkt maar verliest in Nieuw-Zeeland

De fruitdivisie van het grote Duitse concern BayWa meldt een verlies in 2023. De sterke Duitse appelmarkt werd teniet gedaan door grote problemen in de teelt in Nieuw-Zeeland.

Dat blijkt uit de jaarcijfers. BayWa’s Global Produce Segment zette in 2023 € 878 miljoen om. Het concern verkoopt de Duitse appels van 250 telers van de coöperatie Württembergischen Obstgenossenschaft Raiffeisen eG (WOG). Ook in Nieuw-Zeeland heeft het bedrijf veel fruitteelt. In Nederland heeft het met TFC een handelslocatie in Waddinsveen. BayWa is een megaconcern waarbij de divisies opgeteld een omzet hebben van bijna € 24 miljard.

Het operationele resultaat (dus voor aftrek van zaken als rente en afschrijvingen) van Global Produce Segment over 2023 kwam uit op een verlies van ruim €15,1 miljoen. Daar zag het in de derde kwartaal nog niet naar uit, maar BayWa heeft tegenslagen in Nieuw-Zeeland. De cycloon Gabrielle verwoestte in februari 2023 grote delen van de plantages en oogst in Nieuw-Zeeland.

Naast de oogstverliezen hadden ook de verzekeringsuitkeringen, waarvan sommige in 2023 niet volledig waren afgewikkeld, invloed op het resultaat. De stijgende prijzen voor exotisch fruit op de markt konden dit tekort niet compenseren. Dat geldt ook voor de afzet van Duitse appels op een gunstige krappe Europese fruitmarkt.

Betere vooruitzichten

De tegenvallende resultaten zullen een uitzondering zijn, verwacht het concern. Het heeft een goede appeloogst in Nieuw-Zeeland. Ook in de handel in exotisch fruit verwacht het bedrijf een positieve ommekeer. Bovendien zal de betaling van het grootste deel van de verzekeringsvergoeding voor de cycloonschade een positief effect hebben op de winst in 2024, stelt het concern in een toelichting.

Verder is het bedrijf in Nederland marktleider in zonnepanelen boven fruit. In Enspijk en Randwijk zijn installaties gebouwd van 105 kilowattpiek en 125 kWp, in combinatie met kersen- en perenteelt. Ook werkt Baywa nu aan het grootste zonnepanelenproject in Europa bij een Nederlandse frambozenteler. Die activiteiten zijn overigens niet ondergebracht bij de groenten en fruittak van Baywa.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin