Home

Nieuws

Geen extra inspecteurs voor NVWA

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt niet meer inspecteurs voor de aanpak van fraude met levensmiddelen.

Naar aanleiding van het paardenvleesschandaal had een groot deel van de Tweede Kamer daar wel op aangedrongen.

Zo pleiten D66 en SP voor vijftig extra controleurs en wil GroenLinks zelfs dat de dienst vijfhonderd medewerkers meer in dienst neemt. Volgens minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) is dat gezien de bezuinigingen op de NVWA niet mogelijk. “Ik heb het geld voor meer inspecteurs niet in mijn achterzak”, zei Dijksma donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Sterker, volgens de staatssecretaris is het al moeilijk genoeg de huidige bezuinigingen op de dienst op te vangen. Zij is daarom van plan een groter deel van de kosten van inspecties op de betreffende bedrijven te verhalen. Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken geeft desgevraagd aan dat dit betekent dat de retributietarieven voor de agrarische sectoren zullen stijgen en dat het stelsel bovendien wordt verbreed naar andere branches.

Daarnaast wil Dijksma de bezem halen door de ruim dertig private kwaliteitssystemen, waarmee het bedrijfsleven zichzelf controleert. De werkgroep die nu studeert op plannen om het consumentenvertrouwen te herwinnen, denk hierover na. Ook gaat de staatssecretaris in Brussel pleiten voor meer transparantie over fraudegevallen. Van het bekend maken van de namen van overtreders zou een afschrikkende werking uitgaan.

Eerder is bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al afgesproken dat een deel van de bezuinigingen op de NVWA ongedaan wordt gemaakt. Het gaat om ruim 4 miljoen euro, die Schippers ten goede wil laten komen aan voedsel- en productveiligheid. Ook wil zij de maximale boetes op overtredingen van de Warenwet verhogen van 4.500 naar 78.000 euro.

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.