Home

Nieuws

Rechter: woning op 65 meter van fruitperceel

De Raad van State hanteert bij een uitspraak een afstand van 65 meter voor woningbouw naast fruitpercelen.

De rechter heeft daarmee de gemeente Geldermalsen in het gelijk gesteld in een beroepszaak van een inwoner van de gemeente.

Het juridische geschil draaide om de beoogde afstand van een nieuw te bouwen huis tot een fruitperceel. Dat huis lag op een afstand van minder dan 65 meter (gevel tot rand van het perceel), maar de bewoner wees op de hoge haag rondom de boomgaard. De haag van zwarte elzen van 3,5 meter hoog en één meter dik zou het driftgevaar voldoende inperken, maar de rechter heeft het effect van de haag niet meegewogen en vastgehouden aan de afstand van 65 meter, dat uit onderzoek van 2009 door Wageningen Universiteit is berekend. Daarin staat de norm van 50 meter, maar in de praktijk geldt de norm van 65 meter van rand van perceel tot gevel om ook de tuin voldoende te vrijwaren van driftrisico.

De haag werd buiten de afweging gelaten. De zwarte els is geen vast onderdeel van het landschap en kan na verloop van tijd verdwijnen, oordeelde de rechter.

In de buurgemeente Buren is juist een spuitzone opgenomen in een bestemmingsplan nadat de Raad van State het bestemmingsplan had vernietigd op dit punt voor enkele buurtschappen. Ondanks tegenstand van fruittelersorganiatie NFO is de spuitzone van 50 meter ingesteld voor hardfruit, niet voor zachtfruitproductie. Ook blijven bestaande hardfruitbedrijven buiten de maatregel en is er ruimte voor maatwerk als de teelt voldoende veilig wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.