Home

Nieuws

Bioteelt wil niet in prijsspiraal gangbaar komen

Telers in Nederland en Duitsland gaan samenwerken om de kwaliteit van de biologische teelt te verhogen.

In Duitsland zijn private keurmerken als Bioland en Naturland verantwoordelijk voor bovenwettelijke eisen. Die extra eisen worden opgenomen in het Nederlandse EKO-keurmerk. Het onderscheid van biologisch is nodig. "Als biologisch in dezelfde negatieve prijsspiraal terecht komt als gangbare voeding, wordt de kwaliteit uitgehold en dat mag niet gebeuren." Dat stelt de Nederlandse koepelorganisatie Bionext na een overleg met de verenigde biologische sector in Duitsland.

Daar vroeg voorzitter en teler Prinz Felix zu Löwenstein Nederland samen te werken op een aantal dossiers. Zo willen Nederland en Duitsland dat een vernieuwing van de biologische wetgeving van tafel moet, omdat de sector behoefte heeft aan rust. Er is net nieuwe regelgeving; een verdere vernieuwing leidt tot onrust en stagnatie.

Het biologisch landbouwareaal in Duitsland zal voor het eerst gaan krimpen dit jaar. Reden daarvan is dat het door subsidies economisch rendabeler is om maïs voor bio-energie te telen, of gangbaar te telen door te geringe meeropbrengst voor biologisch grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.