Home

Nieuws

VNO-NCW: bedrijfsleven wil betalen voor consulaten

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat het bedrijfsleven voor bepaalde diensten wil betalen, als daarmee de sluiting van vijf Consulaten-Generaal wordt voorkomen.

Dat heeft voorzitter Bernard Wientjes gezegd tijdens een hoorzitting over economische diplomatie in de Tweede Kamer. De posten zijn volgens Wientjes belangrijk voor het garanderen en vergroten van de aanwezigheid van Nederlandse bedrijven.
Eerder maakte het kabinet bekend de Consulaten-Generaal in München, Milaan, Antwerpen, Chicago en Osaka te willen sluiten om 40 miljoen euro per jaar te besparen op ambassades, steunpunten voor de handel en consulaten. Voor de agribusiness zijn de posten in Chicago en München het belangrijkst, hoewel Noord-Italië ook een rijke afzetmarkt is waarop bijvoorbeeld kalfsvleesproducent VanDrie zich richt.
Wientjes vindt het onbegrijpelijk dat Nederland 'front offices' in voor de economie belangrijke metropolen sluit, terwijl ons land heel veel van zijn inkomen verdient aan buitenlandse handel. Zijn mening wordt onder meer gedeeld door oud-minister van buitenlandse zaken Ben Bot en Wientjes stelde een dialoog tussen bedrijfsleven en overheid voor. Binnen een paar maanden zou hij met concrete voorstellen kunnen komen. Als bedrijven gaan meebetalen, moet het wel afgelopen zijn met sluitingen van posten, voegde hij eraan toe. “We willen daar dan volgend jaar niet weer mee geconfronteerd worden.” De jaarlijkse kosten per Consulaat-Generaal betreffen overigens circa 1,5 miljoen per jaar.
Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) sprak van een 'handreiking' van de werkgevers die hij 'verstandig' vindt, twitterde hij. Ten Broeke is in principe akkoord met Wientjes voorstel even te wachten. Michiel Servaes van de PvdA vindt het belangrijk om naar het aanbod te kijken. Hij spreekt van een 'positief signaal' van de VNO/NCW-voorman waar naar zijn inzien de minister wel open voor zal staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.