Home

Nieuws

Dijksma wil GMO inzetten tegen versnippering

GMO kan beter ingezet worden om sterke producentenorganisaties te vormen.

Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma in haar tuinbouwvisie. Ze wil het met de sector ondermeer hebben over de ondergrens voor het oprichten van een nieuwe GMO-erkende producentenorganisatie. Nu ligt de ondergrens op 25 miljoen euro, maar Dijksma wil die ondergrens optrekken, zo valt op te maken uit de visie.

De afzetorganisaties zijn niet tegen zo’n verhoging van de ondergrens, mits het voor nieuwe afzetorganisaties is bedoeld. “Het kan niet zo zijn dat een GMO-erkende afzetorganisatie die nu 40 miljoen euro omzet heeft er ook door geraakt wordt als de grens omhoog gaat tot 50 miljoen euro”, zegt Hans van Es, directeur van DPA, de koepel voor afzetorganisaties. “Ik denk dat de staatssecretaris afsplitsingen wil voorkomen, maar voor ons moet het helder zijn dat bestaande organisaties er niet door getroffen worden.”

DPA heeft over dit punt nog geen overleg gehad met Dijksma. Het zou aannemelijk zijn als dat aan de orde komt bij de komende aanpassing van de nationale strategie voor GMO in 2014. Het verhogen van de ondergrens voor een producentenorganisatie moet niet begrepen worden als een gedwongen bundelingsmiddel, stelt Van Es. “Een ondergrens van 2,5 miljard euro is onredelijk. Als de ondergrens naar 50 miljoen gaat, is dat al een verdubbeling. Daar kunnen onze leden mee leven.”

 

Of registreer je om te kunnen reageren.