Home

Nieuws

Tuinbouwbedrijven veruit het grootst

Van de totale tuinbouwproductie vindt inmiddels bijna 70 procent plaats op 1400 megabedrijven. In totaal telt Nederland 1941megabedrijven in de plantaardige en dierlijke sectoren.

Dat blijkt uit het rapport van het Compendium voor de Leefomgeving.  Bij tuinbouw en blijvende teelten (fruit- en boomteelt) zijn in de afgelopen jaren grote schaalsprongen gemaakt. Daarbij valt ook op dat de gemiddelde omvang van de tuinbouwbedrijven boven de 500 Nederlandse grootte eenheden (nge) in de tuinbouw en blijvende teelten met respectievelijk 1406 en 1126 nge een stuk groter is dan bij de andere bedrijfstypen in de landbouw. Hierbij is de gemiddelde omvang tussen de 700 en 825 nge.

In Nederland kan 2,5 procent van de landbouwbedrijven als megabedrijf worden getypeerd; het voorkomen ervan is in sterke mate sectorgebonden. In 2011 waren er in de tuinbouw bijna 1400 megabedrijven. In de blijvende teelten zijn dit 220 bedrijven, terwijl het in de akkerbouw en de rundveehouderij slechts om een tiental bedrijven gaat.

De grote tuinbouwbedrijven bevinden zich traditioneel in het Westland, bij Aalsmeer, in de kop van Noord-Holland en rond Venlo. Maar er zijn ook nieuwe gebieden zoals Emmen, Noordoostpolder, Oost-Brabant en de Betuwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.