Home

Nieuws

‘Nederlandse telers goed voor Belgische veilprijs’

De Belgische veilingen hebben baat bij de aanvoer uit Nederland. Het heeft zelfs een positief effect op de Belgische opbrengstprijzen. Dat zeggen bestuurders Guy Callebaut en Didier Algoet van de nieuwe fusieveiling BelOrta.

De fruit- en paprikateler zeggen dat in een vraaggesprek met het Belgische persbureau Vilt.  Callebaut: “Voor alle duidelijkheid, we voeren géén actieve wervingspolitiek. Als Nederlandse telers hun groenten op onze veiling aanvoeren, dan is dat een teken dat zij hier beter bediend worden dan in Nederland. Die aanvoer uit Nederland heeft zeker geen negatief effect op de prijs. Het tegendeel is waar want wat je zelf verkoopt, is geen concurrentie.”

Volgens Algoet is wantrouwen naar Nederlandse telers niet op zijn plaats: “Het areaal van teelten als komkommer is in ons land beperkt. Dankzij de Nederlandse telers vergroot het productvolume op de veiling en dat maakt ons interessanter voor (grotere) kopers. Dat vergroot op zijn beurt de competitiveit tijdens de klokverkoop en komt dus de prijs ten goede.”
Volgens beide bestuurders heeft de fusie een nieuw evenwicht gebracht tussen de Belgische veilingen. Met REO in het Westen,  Hoogstraten in het grensgebied en BelOrta meer centraal zullen telers niet snel meer winkelen tussen veilingen en worden deze niet meer uitgespeeld door kopers, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.