Home

Nieuws

PvdA niet populair in tuinbouwgemeenten

In de diverse tuinbouwgemeenten is gemiddeld veel vaker VVD en veel minder PvdA gestemd, dan landelijk. Dat blijkt uit een analyse van de uitslagcijfers van de NOS.

Bekijk ook het verkiezingsdossier, met actuele berichtgeving over de verkiezingen, achtergronden en analyses.

In de glastuinbouwgebieden valt op dat met name in het West- en Oostland veel VVD-stemmers zitten. In de gemeente Westland stemde 42,7 procent VVD, in Lansingerland 41 en in Pijnacker-Nootdorp 38,5 procent. Landelijk trok de VVD 26,5 procent van de stemmen.

Ook doet de PVV het nog betrekkelijk goed. Gemiddeld kiest 13 procent van de inwoners van de glastuinbouwgemeenten voor Wilders. Landelijk is dat 10,1 procent. Venlo is koploper, met 20,5 procent van de stemmen voor de PVV. De PvdA scoorde beduidend minder goed dan landelijk. Gemiddeld 16,5 procent (landelijk: 24,7 procent).

Vollegrondsregio
In de vollegrondsregio’s is eveneens een bovengemiddelde aanhang van de VVD, zij het wat minder groot dan in de glastuinbouwgebieden. Gemiddeld 33,5 procent.

Drechterland (w.o. Hoogkarspel, Venhuizen en Westwoud) gaat met 38,7 procent voor de VVD aan kop, gevolgd door Harenkarspel (38,1 procent). De PvdA doet het in de vollegrondsgemeenten wat beter met een gemiddelde van 20,5 procent. De PVV-aanhang is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde.

Fruitteeltgebieden
In de traditionele fruitgebieden doet de VVD het ook goed, met gemiddeld 29,4 procent van de kiezers. Daarbij springen vooral Buren en Geldermalsen in het oog, met respectievelijk 35,4 en 34,5 procent van de stemmen. De PvdA scoort hier gemiddeld 20 procent, de PVV 11,1 procent.

Foto

  • De VVD doet het vooral goed in de gemeenten Westland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp, waar het percentage kiezers rond de 40 procent ligt. Dat is veel hoger dan het landelijk gemiddelde. In Venlo is de PVV-aanhang het grootst. De SP doet het weer beter in Horst a/d Maas.

  • In de vollegrondsgemeenten scoort de VVD eveneens goed, met kiespercentages die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen. De PvdA scoort vooral goed in de gemeente Enkhuizen, dat met 26,7 procent boven het landelijk gemiddelde ligt, maar doet het in andere gemeenten beduidend minder.

  • In de fruitgemeenten is er eveneens een goede score voor de VVD. Hier valt verder op dat de SGP nog een behoorlijk aandeel heeft. In de Neder-Betuwe en Tholen zelfs groter dan de VVD, met respectievelijk 29,8 en 24,1 procent van de stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.