Home

Nieuws

Objectieve voorlichting over residu op website

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Productschap Tuinbouw en het Voedingscentrum hebben gezamenlijk een voorlichtingswebsite samengesteld over risico’s van bestrijdingsmiddelen (allesoverbestrijdingsmiddelen.nl).

De website biedt veel informatie, waaronder ook rapporten van de NVWA en het ministerie. Over middelen zegt het Voedingscentrum ondermeer dat gangbare groente en fruit veilig is, maar als consumenten liever producten zonder chemische residuen eten, ze biologische producten kunnen kopen. Ook staan kritische conclusies weergegeven uit rapporten over kwaliteit van oppervlaktewater en de relatie met middelengebruik.

Het Voedingscentrum concludeert dat steeds meer Nederlandse groente- en fruittelers biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Meer en meer is biologisch bestrijden de norm. Chemisch bestrijden gebeurt alleen als het niet anders kan. Het Voedingscentrum ging op bezoek bij een aardbeienteler, een tomatenteler en een teler van appels en peren. De drie telers laten in de filmpjes zien hoe zij hun gewassen beschermen tegen schimmels, ongedierte, onkruid en insecten. In die filmpjes zijn ook bespuitingen te zien van het gewas.

Tegen de website bestond bezwaar, omdat het Voedingscentrum hiervoor ondersteuning krijgt van de sector. Standpunten van de milieu-organisaties zijn niet te lezen op de website. Deze partijen wijzen meer op de risico’s van residuen.  Op de website staan verder onderzoeken naar de perceptie van consumenten over residuen. Zij schatten de risico’s voor de gezonheid van deze middelen te hoog in, stelt het Voedingscentrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.