Home

Nieuws laatste update:16 aug 2012

Groenteverwerkers kijken meer naar import

Nederlandse groenteverwerkers halen een steeds groter deel van de grondstoffen uit het buitenland, blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Dit onderzoek is getiteld: 'Nederland: Industriële verwerking van verse groente en fruit in 2011'. In 2007 bedroeg het aandeel nog 11,8 procent. In 2011 was 15,6 procent van de verwerkte groente afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste ingevoerde groente zijn sperziebonen, doperwten, spinazie, fijne peen en augurken. De belangrijkste Nederlandse producten zijn champignons, spinazie, fijne peen, doperwten en sperziebonen.

De totale volumes ingeblikte peulvruchten lieten in 2011 een stevige stijging zijn van 11 procent. Die stijging is al een aantal jaar aan de gang. Bij de andere groente nam de verwerking met 2 procent af. Bij fruit is het volume ook gestegen in 2011 met 2 procent.  De hoeveelheid verwerkte appel nam met 14 procent toe naar 116 miljoen kilo en ook de verwerking van peren steeg met 10 procent. De verwerking van ander fruit liet een sterke daling zien.

Als gekeken wordt naar de wijze waarop groente wordt verwerkt, dan is er sprake van een toename van 13 procent bij het steriliseren, een afname van 17 procent bij het diepvriezen en afname van 8 procent bij het inleggen in zuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.