Home

Nieuws 3 reacties

Stijging meldingen microbesmetting groente

Het aantal meldingen van voedselrisico’s door besmette groente met pathogene micro-organismen is gestegen in Europa.

In 2011 werden in het eerste halfjaar 18 meldingen gedaan, waaronder de Ehec-gerelateerde meldingen uit Duitsland. Dit jaar ligt het aantal op 38.

Toch is de stijging niet terug te vinden in gangbare groente en is die vooral op het conto van importproduct te schrijven.

Van de 38 meldingen bij de Europese voedselagentstchappen Efsa zijn er 20 afkomstig uit Brits onderzoek naar paan, bladeren van de “Betelpeper”. Teeltgebieden zijn India en andere Aziatische landen. In 2010 lag het aantal meldingen op 10. Wel lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat voedselautoriteiten strikter kijken naar risico’s van pathogene micro-organismen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Aleks

  ik geloof dat ik even niet goed wordt van een kop boven dergelijke berichtgeving. stel het eens op als er gaan steeds meer mensen dood van het eten van voedsel. dit beschrijft even specifiek als de voor dit artikel gebruikte kop. ga aub een ander vak uit oefenen.

 • no-profile-image

  jeroen verheul

  Hallo Aleks,
  dank voor je reactie al kan ik uit je tekst niet helemaal opmaken wat je bedoelt, misschien wil je het even helder maken.

 • no-profile-image

  Aleks

  ok Jeroen, de zins opbouw laat wat te wensen over, wat ik bedoel is het volgende.
  Een kop boven een dergelijk bericht geeft geen goed beeld van het nieuws wat je brengt, op het moment dat iemand niet de moeite neemt om het artikel te lezen blijft alleen de kop hangen in het geheugen. Terwijl in het bericht iets anders staat namelijk dat er alleen een stijging is bij geimporteerde groente. De kop moet dus zijn "stijging van meldingen bij geimporteerde groente" hiermee wordt in ieder geval duidelijk waar het omgaat. In Duitsland zei ook eens iemand eet geen groente het effect daarvan hoef ik denk ik niet toe te lichten, ook hier was niets mis met de niet in EU geimporteerde groente.
  Dus ik vind een dergelijke kop misselijk makend en geen rekening houdend met de mensen die getroffen zijn door dergelijke brichtgeving. Je kan er net zo goed een kop boven zetten als " Van eten ga je dood" dit geeft ook de inhoud van het artikel niet weer.
  Tot het moment dat Journalisten de moeite nemen een passende kop bij een artikel te bedenken, die recht doet aan de inhoud in plaats van suggestief iets te schrijven blijf ik bij mezelf dennken, zoek een ander vak, bij de Story of de Prive maar niet in Vak literatuur

Of registreer je om te kunnen reageren.