Home

Nieuws 2 reacties

Waarschuwing effect anti-Europa stem

De Nederlandse tuinbouw heeft de snelle groei sinds de jaren negentig grotendeels te danken aan Europa.

Stemmen op een anti-Europese partij in september zou daarom ‘economische zelfmoord’ zijn voor tuinders. Dat was de stelling van Hans van Es, directeur van de koepel voor afzetorganisaties DPA, in Brussel op een landbouwborrel bij het CDA. “The Greenery heeft laten onderzoeken wat de economische voordelen zijn van de euro. Nederland heeft van de 27 landen de grootste voordelen behaald. Dat schijnt niemand meer te weten. De verhalen van de anti-EU lobby zijn grote onzin.” Juist anti-Europese partijen als PVV en SP weten veel kiezers te trekken door zich af te zetten van de EU.

Van Es vergeleek de voedingsindustrie in Nederland met de auto-industrie in Duitsland. Om die positie vast te houden is het nodig dat Nederland verder integreert in de EU om stabiliteit te creëeren, ook als dat geld kost. Van Es had daarvoor een historische analyse. De EU kent een geschiedenis van oorlogen die terug gaat tot de Romeinse tijd. Het geld dat EU-landen in de redding van de euro steken – door Van Es geraamd op 130 miljard euro – is een goedkope verzekeringspremie op vrede en stabiliteit, maar dus ook op economische groei. 

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jpk

  vertel ditopde linkseradio 1
  veel succes

 • no-profile-image

  oostlander

  Wat een onzin kraamt die van es uit, hij moet de euro en europa niet in een adem noemen.
  Europa is een logische zaak maar dat was al decennia zo, alleen de euro gaat ons de kop kosten. Die hans sluit zijn ogen voor datgene er nu gaande is in europa, in gang gezet door de euro. Hij praat alleen de eurofielen na en uiteindelijk wordt hij wel beter van de euro! Zelfs onze dem. minister De Jager die al veel onzin heeft verkondigd doet nu een stapje terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.