Home

Nieuws 3 reacties

Praat mee: Wat doet tuinbouw op 12/9?

Het zou toch ook te gek zijn geweest. Altijd zo uitgesproken over de begrotingsdiscipline van onze mede-EU-landen en dan zelf ineens een te hoog tekort.

Voor 2013 staan we er weer eventjes goed voor (voor zover het de begrote overheidsfinanciën betreft). Nu 2012 nog. 12 september om precies te zijn. Gaan de ondernemers in de tuinbouw dan anders stemmen dan bij vorige verkiezingen? De top 2 was onder tuinders altijd een een-tweetje. CDA, gevolgd door VVD. En dan eigenlijk niks. De VVD heeft het CDA ondertussen echter ingehaald en de PVV was bij de vorige Tweede-Kamerverkiezingen een goede derde.
Die top 3 maakte het voor de tuinbouw ook aardig waar als regeer-gedoogcombinatie onder de enthousiasmerende leiding van Mark Rutte. Met Henk Bleker ingezet als de joker op het departement Landbouw en de tuinbouw erkend als een van de negen gouden topsectoren van de Nederlandse economie.
Maar er zijn nog wel een paar momenten aan te wijzen die mogelijk voor een kleine zwenking van de tuinbouwstem kunnen zorgen. Want de PVV joeg heel Oost-Europa de gordijnen in met het Polen-meldpunt en zette zomaar even de Triple A status van Nederland op het spel, alleen voor de AOW’ers. De anti-EU-kaart wordt de komende verkiezingen vermoedelijk gespeeld als troefkaart. Ook niet echt tuinbouwvriendelijk.
Een stem op het CDA dreigt ondertussen een stem op een splinterpartij te worden.
En de VVD is in elk geval niet de partij van de tuinbouwman of –vrouw die nog iets ziet in een collectieve organisatie als het Productschap Tuinbouw.
Andere alternatieven doemen op. D66 laat zich iets meer van zijn liberale kant zien. En voor de tuinder met gevoel voor het ecologische heeft GroenLinks zich nu ook al geprofileerd als partij waar zaken mee te doen is.
Waar zijn de tuinbouwbelangen goed onder dak? Praat mee.

De stelling van deze week luidt:

'Mijn politieke voorkeur is door de kabinetscrisis niet veranderd'

Geef uw reactie op deze stelling en stem op onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Javado vastgoed

  Was altijd VVD e n blijft zo

 • no-profile-image

  christen

  Kijk eens naar het stemgedrag van de SGP m.b.t zaken die de middelgrote en kleine agrarische bedrijven aangaan. Kan geen andere partij aan tippen. Jammer dat deze partij vaak wordt weggezet als christenfundamentalistisch.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Je moet niet stemmen met je portemonnee want dan krijg je dus de politici die gaan voor het grootste wanbeleid. Je moet stemmen met een visie voor wat het beste is voor het land en als het goed gaat met het land dan gaat het ook goed met jou.

Of registreer je om te kunnen reageren.