Home

Nieuws

Bommelerwaard krimpt als glasgebied

De glastuinbouw in de Bommelerwaard krimpt. De laatste 5 jaar is 20 van de 310 hectare verdwenen, blijkt uit een studie van de lokale Rabobank.

De glassector heeft in de Bommelerwaard niet dezelfde groei doorgemaakt als het Nederlandse gemiddelde. Doordat de glasgroenteteelt niet snel toenam in dit gebied (er zijn maar 35 bedrijven) is het belang aan werkgelegenheid niet zo groot als in de rest van Nederland. Toch zorgt de tuinbouw in het gebied voor 19 procent van de werkgelegenheid.

Gemiddeld zijn de bedrijven in de Bommelerwaard nu kleiner dan in de rest van Nederland. Gemiddeld is een glastuinbouwbedrijf daar nu 1,7 hectare. Ook de toegevoegde waarde blijft achter van de bedrijven.  Gemiddeld in Nederland groeide de toegevoegde waarde van de glastuinbouw 8 procent, maar in de Bommelerwaard blijft de groei van de toegevoegde waarde steken op 5 procent. De intensivering ging in de Bommelerwaard dus niet zo snel als in de rest van Nederland. Dat lijkt te komen door de vertraagde herstructurering, waardoor bedrijven afwachten.

De paddenstoelenteelt wordt steeds belangrijker in het gebied. De glasgroenteteelt is beperkt. Eén op de vier glasbedrijven in het gebied doet aan groententeelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.